Mit kezdjünk az izomlázzal – Pihentessük, vagy dolgozzunk rá?

Manapság egyre népszerűbb a fittnesz szerte a világon, egyre többen veszik rá magukat arra, hogy valamit mozogjanak, sportoljanak, de vajon ártunk-e a szervezetünknek, az izomlázat okozó, erőteljes fizikai terheléssel? Mi áll a kellemetlen izomfájdalom mögött, és vajon hogyan tudjuk kezelni?

 

Az izomláz pontos oka a mai napig nem tisztázott, sokan – többek között én magam is – azt hittük, hogy az izomrostok szakadásai közé szivárgó tejsav váltja ki a kellemetlen tüneteket. Ugyanis nagy intenzitású edzés után az izomzat nem kap elegendő vért és oxigént, így anaerób úton kell energiához jutnia. Anaerób anyagcsere során, az izom által nem oxidált glükózból létrejövő tejsav megváltoztatja a sav-bázis viszonyokat, így túlzott savasság jön létre, ami ingerli a sérült izomrostokat. Ez viszont csak részben igaz, hiszen, ha belegondolunk, az élsportolók szervezetében is sok tejsav termelődik egy-egy erősebb edzés alkalmával, mégis ritkán jelentkezik náluk izomláz.

Maga az izomláz azonban egy erős jelzése a szervezetnek, ami arra szolgál, hogy megelőzze a további megterheléssel járó fájdalmat. Ugyanis, ha az izmokon mikrosérülések keletkeznek, magasabb a sérülésveszély, így a túlzásba vitt erőltetésnek akár komoly izomszakadás is lehet a következménye. Éppen ezért nagyon fontos, egy olyan edzésterv követése, ami nem megterhelő az izomzat számára annyira, hogy mozgás után izomláz jelentkezzen.

Mikor jelentkeznek a tünetek?

Általában 12-24 órán belül. Az izmok nemcsak fájdalmassá válnak, de be is duzzadhatnak, mozgástartományuk pedig beszűkül. A panaszok általában 48-72 óra elteltével, szintre észrevétlenül tűnnek el.

Mit tehetünk ellene?

Több vizsgálat is kimutatta, hogy a legjobb megoldás, ha rádolgozunk, de nagyon nem mindegy, hogyan. Kizárólag kis intenzitású gyakorlatokat szabad végezni, melyek nem terhelik tovább az izomzatot, viszont fokozzák a vérkeringést és gyorsítják a regenerációt. Kiváló lehet az úszás, valamint a kiegyensúlyozott nyújtógyakorlatok végzése.

A panaszok megszüntetésére, további módszerek például a masszázs, szauna, hideg-meleg vizes fürdő vagy borogatás, valamint a regeneráció felgyorsítására a Fortune Delight, SportCaps és a gyulladt izomba masszírozott SunBreeze (Ezeket a termékeket a honlapunkon keresztül meg is rendelhetitek).

Fortune Delight: https://www.rewardinglifestyle.hu/termek/fortune-delight/

SportCaps: https://www.rewardinglifestyle.hu/termek/sportcaps/

SunBreeze: https://www.rewardinglifestyle.hu/termek/sunbreeze/

Tehát nagyon fontos a megelőzés, ne terheljük túl az izmokat, így ha most vágsz bele valamilyen sportolásba, akkor érdemes, egy fokozatos terheléssel járó edzésterv szerint nekikezdeni. Edzéstervvel és termékekkel kapcsolatban pedig, keress minket bátran az alábbi e-mail címen: info@rewardinglifestyle.hu